Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Scriitorul anului: Mircea MIHĂIEȘ

        

Un juriu format din nouă critici literari, votat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, alege în fiecare lună, din noiembrie 2015 până în octombrie 2016, Scriitorul lunii, în cadrul unui nou proiect literar al U.S.R.

Criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii sunt următoarele: un scriitor care a publicat o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate.

Juriul format din Adriana Babeţi, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Irina Petraş, Alex. Ştefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir (preşedinte) i-a desemnat pe următorii scriitori:

Scriitorul lunii noiembrie 2015 – Mircea Cărtărescu, pentru romanulSolenoid (Editura Humanitas);

Scriitorul lunii decembrie 2015 – Ana Blandiana, pentru traducerea volumului său,Patria mea A4 (Editura Humanitas), în cinci limbi străine: engleză, spaniolă, catalană, italiană şi poloneză;

Scriitorul lunii ianuarie 2016 – Gheorghe Grigurcu, pentru ansamblul operei sale şi pentru primirea Premiului Naţional „Mihai Eminescu“, Botoşani, 2016;

Scriitorul lunii februarie 2016 – Gabriel Dimisianu, pentru opera sa critică şi pentru împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani;

Scriitorul lunii martie 2016 – Radu Cosaşu, pentru volumulViaţa ficţiunii după o revoluţie (Editura Polirom);

Scriitorul lunii aprilie 2016 – Matei Vişniec, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani;

Scriitorul lunii mai 2016 – Livius Ciocârlie, pentru volumulUrmare şi sfârşit (Editura Tracus Arte);

Scriitorul lunii iunie 2016 – George Bălăiţă, pentru volumulÎnvoiala (Editura Polirom);

Scriitorul lunii iulie 2016 – Ioan Es. Pop, pentru volumularta fricii, cu 15 desene de Aurel Vlad, Editura Charmides, 2016;

Scriitorul lunii august 2016 – Ovidiu Genaru, pentru volumulTerapia cu îngeri (Editura Junimea);

Scriitorul lunii septembrie 2016 – Andrei Oişteanu, pentru volumulSexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură (Editura Polirom).

Scriitorul lunii octombrie 2016 – Mircea Mihăieş, pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).

La Gala desfăşurată la Iaşi, pe 4 noiembrie 2016, în prezenţa Preşedintelui U.S.R., Nicolae Manolescu, şi avându-l ca moderator pe Constantin Chiriac, a fost anunţat rezultatul jurizării finale.

Scriitorul anului este Mircea Mihăieş, pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).

Organizatori au fost Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Fundaţia Culturală Poezia Iaşi, Casa de Cultur㠄Mihai Ursachi” Iaşi.

© 2007 Revista Ramuri