Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








In memoriam Alex Ştefănescu

        

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu mare durere încetarea din viaţă a scriitorului Alex Ştefănescu, critic şi istoric literar, publicist cultural de mare notorietate.

Alexandru Ştefănescu, mai cunoscut cu prenumele Alex, cu care semna, s-a născut la 6 noiembrie 1947 la Lugoj, unde părinţii săi, tata originar din Herţa şi mama din Nordul Moldovei, au locuit temporar. Viitorul scriitor  a urmat şcoala primară şi liceul laSuceavaşi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română aUniversităţii din Bucureşti, în 1970.

A lucrat succesiv în redacţiile publicaţiilorTomis, SLAST, România liberă şiMagazin. Din 1990 a fost redactor şi redactor şef la laRomânia literară. Între anii 1995–2010 a fost redactor-şef al acestei reviste. Ulterior a fost redcator-şef al revistei Luceafărul de dimineaţă. La sfârşitul lui 1994 a înfiinţat edituraMaşina de scris, condusă de soţia sa. A fost membru al Consiliului de Administraţie alTVRîn perioada 1998–2002. A realizat numeroase scenarii de televiziune şi emisiuni TV legate de cultură pentru posturi TV: Realitatea TV, TVR Cultural, Naşul TV, Trinitas. Emisiunile sale au fost premiate de asociaţii ale realizatorilor TV.

Alex Ştefănescu a debutat în anul 1977 cu critică literară (Preludiu, Ed. Cartea Românească) şi a publicat mai multe volume în acest domeniu, iar în paralel cărţi de memorialistică Gheaţa din calorifere şi gheaţa din whisky (jurnal politic, 1990-1995, Jurnal secret, Bărbat adormit în fotoliu. Întâmplări, tablete literare, volum reluat în variante extinse timp de peste un deceniu, şi o piesă de teatru Melania şi ceilalţi (love story în lift) 2004. În anul 2005 a publicat lucrarea intitulată Istoria literaturii române contemporane (1941-2000), concepţia grafică Mihaela Şchiopu, fotografii de Ion Cucu, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române.

În anul 2019 a publicat volumul Eminescu, poem cu poem. Postumele, pentru care a primit Premiul „Cartea anului” al revistei România literară şi Premiul pentru eminescologie atribuit de Fundaţia „Credinţă şi creaţie. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta”. A mai publicat ulterior volume de amintiri.

Alex Ştefănescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1977 şi a fost membru al Consiliului şi Comitetului Director al USR, având mai multe mandate. S-a implicat în politică în calitate de membru al PNŢ-cd, şi a candidat pentru Senat din partea acestui partid.

Pentru activitatea sa culturală, Alex Ştefănescu a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”în grad de Cavaler.

Prin dispariţia lui Alex Ştefănescu literatura şi publicistica de cultură din România suferă o grea pierdere.

© 2007 Revista Ramuri