Şedinţa Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România din data de 6 decembrie 2018
Joi, 6 decembrie 2018, s-a reunit Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România. La şedinţă au participat următorii membri ai Comitetului Director: Nicolae Manolescu, preşedintele U.S.R., Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte U.S.R., Gabriel Chifu, vicepreşedinte U.S.R., Ion Cristofor din partea Filialei Cluj, Aurel Maria Baros, preşedinte Filiala Bucureşti-Proză, Cassian Maria Spiridon, preşedinte Filiala Iaşi, Horia Gârbea, preşedinte Filiala Bucureşti-Poezie. Invitaţi: Răzvan Voncu, director programe externe, Sorin Lavric, director programe interne, Stela Pahonţu, director economic. Au lipsit, din varii motive, Mircea Mihăieş, din partea Filialei Timişoara, şi Peter Sragher, preşedinte Filiala Bucureşti-Traduceri Literare.
Primul punct pe ordinea de zi l-a constituit aprobarea categoriilor de premii ale U.S.R. care sunt luate în considerare pentru propunerile de acordare a indemnizaţiei de merit. În urma votării, categoriile de premii vor fi următoarele: Premiile Uniunii Scriitorilor din România; Premiile Tudor Arghezi pentru Opera Omnia, Târgu Jiu; Marele Premiu de la Turnirul de Poezie; Marele Premiu la Festivalul Naţional de Literatură FestLit, Cluj; Premiul Cartea Anului acordat de revista România literară; Premiul Cartea de proză a anului de la Colocviul Naţional de Proză de la Alba Iulia; Premiul Scriitorul Anului şi Premiul Scriitorul Lunii, din cadrul Premiilor acordate la Gala Scriitorii anului de la Iaşi; Premiul Naţional de Proză Constantin Ţoiu; Premiul Steaua Dunării, Galaţi.
În continuare, a fost analizată şi discutată respectarea Statutului U.S.R. cu privire la acordarea premiilor filialelor U.S.R. În Statutul U.S.R. se reglementează explicit câte premii pot acorda Filialele. S-a votat ca preşedinţii de Filiale care nu respectă Statutul U.S.R. să fie sancţionaţi.
A fost prezentată repartizarea modulelor pentru finanţarea revistelor culturale în anul 2019. A fost propusă spre aprobare aceeaşi repartizare a modulelor ca în anul 2018. Stabilirea finanţării pentru fiecare revistă e făcută în funcţie de numărul de apariţii pe an şi de cheltuielile anuale estimate. O problemă importantă pentru încadrarea cheltuielilor în finanţarea aprobată este aceea de a acoperi cheltuielile cu salariile, având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2019 salariul minim brut pe economie va creşte de la 1900 lei la 2350 lei (pentru angajaţii cu studii superioare).
În continuare, au fost analizate solicitările unor publicaţii pentru acordarea egidei U.S.R. În urma votului, a fost acordată egida U.S.R. revistelor Libris, Plumb şi Expres cultural. A fost respinsă solicitarea revistei Convorbiri Literar-Artistice.
S-a propus reluarea în 2019 a programului de Lecturi publice şi acordarea diurnei pentru deplasările în străinătate. S-a convenit să se redefinească criteriile de alegere a eventualilor beneficiari.
Au fost aprobate tarifele pentru cazare şi masă la Casa de Creaţie Neptun pentru anul 2019.
La capitolul Diverse, au fost discutate solicitarea Preşedintelui Filialei Iaşi şi cea a Preşedintelui Filialei Bucureşti-Proză privind achiziţionarea unor componente necesare în activitatea Filialelor respective.
|
|