Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Prezențe remarcabile la Târgul de Carte „Gaudeamus” - Craiova

        

„Caravana Gaudeamus“,  organizată de Radio România, a demarat, ca în fiecare an, cu Târgul de Carte de la Craiova, desfășurat în perioada 26 februarie – 2 martie 2014, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“. Aceasta a fost cea de-a XIII-a ediție a desfășurării târgului în Cetatea Băniei și au participat peste 40 de edituri, dintre cele mai importante din țară și din zonă, precum și importanți difuzori de carte. Numărul vizitatorilor a depășit cifra de 12.500. Coorganizator a fost Radio Oltenia Craiova, iar principal partener, Filiala Oltenia a Uniunii Scriitorilor din România, care a organizat manifestări de promovare a creației literare, a lansat cărți ale membrilor săi și a oferit Trofeul Gaudeamus.

 

Dezbatere și lansări de carte

Unul dintre cele mai importante evenimente din bogatul program de manifestări al târgului a fost dezbaterea  „Cartea astăzi – scenarii optimiste și scepticism postmodernist“, desfășurată vineri, 28 februarie. Au participat numeroși scriitori, studenți, elevi, cadre didactice, iubitori de literatură. Invitat special a fost istoricul și scriitorul Adrian Cioroianu, iar moderator, Gabriel Coșoveanu, președintele Filialei.

Participanții la dezbatere au vorbit pe larg despre prezentul și viitorul cărții pe suport de hârtie, ascensiunea și condițiile răspândirii cărții pe suport electronic, avatarurile editurilor pentru realizarea producției de carte în condițiile actuale.

Concluzia principală a fost aceea că, indiferent de suportul pe care se află creația literară, importantă este lectura în sine și capacitatea de selecție, subliniindu-se rolul familiei, al instituțiilor de învățământ și al mass-mediei în stimularea lecturii.

Dezbaterea a fost precedată de lansarea cărților Cea mai frumoasă poveste de Adrian Cioroianu, Căruța merge mai departe de Mircea Pospai și Portrete în timp de Florea Firan.

Masa rotund㠄Scriitori din Radio Oltenia“

Manifestarea s-a desfășurat sâmbătă, 1 martie, și a fost subsumată genericului „Radio Oltenia 60“, vârstă pe care îndrăgitul post de radio din zonă o va împlini la 6 iunie anul acesta.  Au participat scriitori care au lucrat sau lucrează în radio, unii dintre ei membri ai Uniunii Scriitorilor din România, redactori radio cu experiență și tineri reporteri, iubitori de literatură și ai radioului. Vorbitorii în cadrul mesei rotunde, moderată de Gabriel Coșoveanu, au evocat opera și personalitatea scritorilor care au lucrat de-a lungul timpului la postul oltenesc de radio, au remarcat oportunitățile pe care munca de reporter le oferă documentării și au subliniat calitatea emisiunilor literare și culturale ale radioului. În final, au citit din creațiile lor  Ioana Dinulescu, Mircea Pospai, Liliana Hinoveanu și Mircea Liviu Goga.

 

Acordarea Trofeului Gaudeamus

Anul acesta, pentru prima dată, Filiala Craiova a U.S.R. a fost nu doar unul dintre participanți, prin lansările de carte ale unor scriitori din filială sau inițierea unor evenimente adiacente târgului, ci un partener resimțit de publicul iubitor de carte ca un adevărat coorganizator.

Astfel, Filiala a oferit principalul premiu,  Trofeul Gaudeamus, o combină muzical㠄Philips“, care a fost expusă în foaier pe tot parcursul târgului. Acordarea premiului s-a făcut, conform regulamentului stabilit de organizatori, prin extragerea din urnă a unui buletin de vot, dintre cele introduse de vizitatori pentru desemnarea celei mai apreciate edituri sau celei mai râvnite cărți a târgului.

Norocul a fost  în mâna unui copil de patru ani, chemat pentru extragere dintre vizitatorii din târg în acel moment, iar norocosul  se numește Florin Bădescu, care a declarat că este un mare iubitor de carte și un vizitator frecvent al librăriilor.

Premiul a fost înmânat de Gabriel Coșoveanu, președintele Filialei.

 

© 2007 Revista Ramuri