Emil Boroghină Doctor Honoris Causa al Univesităţii din Craiova
J oi, 26 aprilie 2018, în Aula Mihai I al României a Universităţii din Craiova, a avut loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Univesităţii din Craiova directorului fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină.
Numele şi reputaţia domnului Emil Boroghină, actor, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Marin Sorescu, fost director al Teatrului Naţional din Craiova, Director Fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Preşedinte al Fundaţiei Shakespeare şi Vice-Preşedinte al Reţelei Europene de Festivaluri Shakespeare, sunt recunoscute pe plan naţional şi internaţional, atât de criticii de teatru, de universitari şi shakespeareologi, de jurnalişti, cât şi de publicul larg.
Între 1990 şi 2000, în timpul directoratului lui Emil Boroghină, Teatrul Naţional din Craiova a devenit cel mai important teatru din România, fiind invitat să îşi prezinte marile spectacole, regizate de Silviu Purcărete, în cadrul celor mai importante festivaluri din lume, începând cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh, din 1991, unde spectacolul Ubu Rex cu scene din Macbeth a primit Premiul Criticii şi Premiul Fundaţiei Hamada pentru excelenţă. Teatrul Naţional din Craiova şi-a prezentat spectacolele în peste 35 de ţări, în mai mult de o sută de turnee, fiindu-i decernate în jur de o sută de premii naţionale şi 12 premii internaţionale.
În 1994, Emil Boroghină a instituit Festivalul Internaţional Shakespeare, eveniment care a avut loc o dată la trei ani la primele ediţii şi o dată la doi ani începând din anul 2006, când Festivalul s-a extins şi la Bucureşti. Festivalul International Shakespeare, considerat de specialişti drept unul dintre cele mai importante festivaluri din lume şi unul dintre cele mai valoroase festivaluri tematice, a prezentat, până acum, spectacole ale unor regizori renumiţi puse în scenă de unele dintre cele mai bune teatre şi companii.
Festivalul Internaţional Shakespeare este opera vieţii lui Emil Boroghină, după cum nota Alice Georgescu în revista Dilema veche în 2010. Pentru mine, Festivalul Shakespeare al lui Emil Boroghină, este un fel de zbor. Atât cât am putut să parcurg din el, am reuşit să mă reîntâlnesc cu artişti mari, de respiraţie largă, majestuoasă, urmăriţi de ficţiunile lui Shakespeare şi ale lor, de ceva fundamental legat de oameni şi de teatru ca substanţă vitală, scria Marina Constantinescu în revista România literară, în 2010.
În calitate de director al Teatrului Naţional Craiova şi al Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină a primit Premiul pentru cel mai bun director de teatru din România, Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, Premiul de Excelenţă al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, în vreme ce Festivalul Internaţional Shakespeare a primit Premiul de Excelenţă pentru calitatea excepţională a ediţiei 2006, acordat de Uniunea Teatrală din România, UNITER.
În 1997, Consiliul Britanic din Bucureşti i-a acordat lui Emil Boroghină Premiul pentru cel mai bun manager de teatru din România şi, în 2011, Premiul pentru întreaga activitate în promovarea relaţiilor culturale româno-britanice.
|
|