Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Nicolae Breban a obținut Premiul Național pentru Proz㠄Ion Creangă”, Opera Omnia, ediţia a II-a

        

În zilele de 30 aprilie – 1 mai 2018, la Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ s-au desfăşurat manifestările prilejuite de ediţia a II-a a Premiului Naţional pentru Proză de ficţiune „Ion Creangă”, Opera Omnia, în organizarea Reprezentanţei Neamţ, din Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Judeţean Neamţ şi a Consiliului Local Târgu Neamţ, prin Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, premiu conferit la împlinirea a 181 de ani de la naşterea marelui clasic, originar din ţinutul Neamţ, şi a 140 de ani de la apariţia basmului Harap-Alb, capodoperă a literaturii române.

Juriul condus de acad. Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu ceilalţi membri: Ioan Holban, Daniel Cristea-Enache, Vasile Spiridon, Gabriel Coşoveanu, George Neagoe, Cristian Livescu, a avut în atenţie nominalizările rezultate din consultarea Filialelor U.S.R., a redacţiilor revistelor literare, a unor fundaţii culturale: Gabriela Adameşteanu, Nicolae Breban, Radu Cosaşu, Dan Stanca, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian. Dintre aceştia, Eugen Uricaru a anunţat public că se recuză.

În final, juriul a decis acordarea Premiului Naţional pentru Proză de ficţiune „Ion Creangă”, Opera Omnia, ediţia a II-a, pe anul 2018, prozatorului Nicolae Breban. Festivitatea de premiere a avut loc la Muzeul Memorial „Ion Creang㔠de la Humuleşti, Târgu Neamţ, în prezenţa unui public numeros. Totodată, a fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Neamţ laureatului primei ediţii, scriitorul acad. Dumitru Radu Popescu.

Un loc distinct l-a prilejuit simpozionul pe tema „Ion Creangă în conştiinţa literară europeană”, venind să actualizeze etapele receptării comparatiste a genialului humuleştean în universalitate. Organizatorii ţin la acest segment dedicat aplecării asupra vieţii şi operei sale, stimulând noi şi noi exegeze, cu atât mai mult, cu cât există voci josnice care vor să-l scoată pe Creangă din manualele şcolare, prin a uita că zeci de generaţii de copii au învăţat să scrie şi să citească pe paginile nemuritoarelor Amintiri din copilărie.

Au prezentat comunicări: George Neagoe, Daniel Cristea-Enache, Dan Stanca, Cristian Livescu, Mircea Coloşenco, Nicolae Scurtu, Constantin Parascan, Emilian Marcu, Val Butnaru (Rep. Moldova), Lucian Strochi, Neculai Muscalu; Raluca Naclad a prezentat traducerea recentă a operei lui Ion Creangă în limba portugheză. Au fost lansate volumele: Ion Creang㠖 O sută şi una de poezii. Rostiri, zicători, cuvinte, la Editura Academiei Române (antologie de Mircea Coloşenco); D. R. Popescu – Ivan Turbincă şi Iapa Troiană şi Vasile Lovinescu – Creangă şi Creanga de aur, ediţie completă de Cristian Livescu, la Editura Crigarux; Constantin Parascan – Povestea vieţii lui Ion Creangă şi Bojdeuca la centenar, 1918-2018, la Editura Pamfilius.

© 2007 Revista Ramuri