Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








De ce-aş alege albul?

        de Nicolae Prelipceanu

De ce-aş alege albul când împrejurul meu se prăbuşesc mai toate iluziile pe care mi le făcusem despre democraţie (nu despre democraţie în general, ci despre cea din România)?

De ce-aş alege albul când afacerile murdare se fac la lumina zilei, prin ordonanţă sau prin hotărâre de guvern? Când toţi aleşii urmăresc un singur lucru, şi anume propria îmbogăţire?

De ce-aş alege albul când o ţară întreagă stă cu gura căscată la nişte analfabeţi obraznici care o fură sub ochii ei, dar lor li se pare că le sunt binefăcători?

De ce-aş alege albul când călugării şi popii vin în delegaţie, cu jalba-n proţap, ca să-l apere pe un infractor condamnat, pentru că le făcuse o donaţie, danie pre limba lor, de ordinul milioanelor de euro?

De ce-aş alege albul când guvernele nou instalate sau mai vechi instalate nu fac altceva decât să-şi pună oamenii, clienţii politici adică, „în pâine”, cum atât de urât se spune la noi, indiferent dacă aceştia se pricep la treaba pentru care sunt întronizaţi sau nu?

De ce-aş alege albul când guvernul şi ceilalţi „factori de decizie” îşi aleg manageri străini pentru companiile de stat, iar consiliile de administraţie fac ce fac şi-i alungă, sub pretexte plauzibile, dar evident mincinoase, ca să-şi poată pune în loc tot oamenii lor, pentru că străinii le stricau jocurile?

De ce-aş alege albul când la noi construcţia unei autostrăzi durează decenii, poate secole, poate milenii, în timp ce la orice alţi vecini, chiar săraci, acestea se fac în timp util?

De ce-aş alege albul când o ţară atât de bogată în resurse subpământene şi supraterestre ajunge printre cele mai sărace din Europa şi, poate, şi din lume?

De ce-aş alege albul când nici în lumea aşa zis spirituală lucrurile nu stau mai bine: criticii literari scriu cronici entuziaste despre şefi sau şefişori de edituri la care speră să publice sau chiar publică şi când totul este pus, ca-n partea cealaltă, la politruci, sub vălul opiniei, al adevărului?

De ce-aş alege albul când văd cum orice popor, de oriunde, este în stare să-şi găsească, fie şi în cele din urmă, direcţia pozitivă, numai la noi bâjbâim şi ne cramponăm mereu şi mereu de aceleaşi edecuri securistice sau bolşevice, fie şi prin urmaşii lor destoinici?

De ce-aş alege albul când adevărul este aici mai „de clasă”, sau, de fapt, de clan, decât era la bolşevici, unde măcar ţi se spunea în faţă asta?

De ce-aş alege albul când scara valorilor este deformată, şi-n lumea culturală, ca şi-n cea politică, de interese străine domeniului respectiv, ba, ca să spun adevărul, contrare căii drepte a acestuia în lume?

De ce-aş alege albul când mi se aruncă acelaşi praf în ochi oriunde m-aş uita, fie la zona politică, unde se minte, mai ales în ultimii ani, tot mai neruşinat, fie la cea în care crezusem un timp, înainte de democraţie, că-mi găsisem refugiul în faţa minciunilor  regimului bolşevic?

De ce-aş alege albul când paradisul e mereu promis, afirmat cu mâna pe inimă, dar în lo­cu-i se oferă, cu aceeaşi convingere şi spunân­du-ni-se că nu-i ce vedem şi simţim, infernul?

De ce-aş alege albul când totul este construit în jurul micilor găşti, că nici mafii nu le poţi spune, deşi fac, în mic, ce fac mafiile în mare, şi asta, repet, oriunde, în politică, în comerţ şi finanţe, în viaţa culturală, peste tot?

Lista de întrebări retorice, dar nu numai, poate continua. Întrebarea rămâne fără alt răspuns decât cel presupus. E drept, nimeni nu m-a întrebat de ce am ales acest titlu de rubrică şi dacă n-ar trebui să-l schimb, dar eu m-am întrebat adesea dacă nu exagerez. Văd însă ştirile, aud ce se spune şi văd ce se întâmplă şi-mi dau seama că nu e chip să mai schimb, eu, acum, acest cuvânt, negru. Nu se mai potriveşte cu vara, ştiu, dar, din păcate, la noi, se potriveşte. În general.

 

Nr. 07 / 2013
CONGRESUL NAŢIONAL DE POEZIE-ediţia a V-a

DECLARAŢIE

REZULTATELE CONCURSULUI NAŢIONAL DE POEZIE ŞI INTERPRETARE CRITICĂ A OPEREI EMINESCIENE „PORNI LUCEAFĂRUL…”

Versuri
de Gabriel Chifu

Din jurnal (1996)
de Gabriel Dimisianu

Pagini de jurnal (38)
de Gheorghe Grigurcu

Dintr-o haltă părăsită
de Cassian Maria Spiridon

Despre confesiune în poezia religioasă
de Adrian Popescu

De ce-aş alege albul?
de Nicolae Prelipceanu

O poezie civică *
de Gheorghe Grigurcu

Oman – ţara care locuieşte într-o carte
de Ioan Es. Pop

De-a poeziaproza
de Paul Aretzu

Arta memorialistului*
de Irina Georgescu

În vizită acasă la greieri
de Toma Grigorie

O epopee distopică
de Ioana Dinulescu

O lume în pagini
de Dan Ionescu

Viaţa pe hîrtie
de Daniela Firescu

Puncte de vedere cu Virgil Mazilescu
de Constantin M. Popa

Lumi de departe ...
de Florea Miu

Poezie
de Constantin Abăluţă

Poem
de Gabriela Gheorghişor

Poeme
de Liviu Ioan Stoiciu

Florin Iaru. Recursul la ironie
de Iulian Boldea

Banalitatea răului
de Ioan Groşan

Poeme
de Vlad A. Gheorghiu


de Lavinia Nechifor

Scrisori culturale
de George Stanca

Claude Simon – romanul pictural
de Maria Tronea

Revista revistelor

Bismarck, Richelieu, Machiavelli - trei figuri herodotice în gândirea strategică
de Ştefan Vlăduţescu

Adrian Păunescu, 70
de Jean Băileşteanu

Iulian Segărceanu şi spontaneitatea studiată a gestului plastic
de Florin Rogneanu

Premiile revistei Luceafărul de dimineaţă

In memoriam Alexandru Muşina

Poeme
de Mariano Baíno

© 2007 Revista Ramuri